En stor guldring med en blå topas er fotograferet tæt på. Ligger på en spejlende overflade.

Skab et unikt smykke

Hos Liljefelt jewellery er det en del af forretningsmodellen at lave unikke smykker der er tilpasset den enkelte kundens ønsker og behov.

Derfor vil jeg her forklare dig flere detaljer om hvordan smykket bliver skabt og hvilke overvejelser du kan gøre dig.

Første møde

Du tager kontakt til mig og vi aftaler et tidspunkt til at mødes. Inden mødet er det  en god ide, at du gør dig nogle tanker om hvilket slags smykke du ønsker dig og dit budget. Hvis det er en ring er det en fordel at tage en anden ring med, så jeg kan måle størrelsen (se dette opslag hvis du vil finde din kærestes ringstørrelse uden de opdager det). Hvad skal smykket bruges til og er der en særlig symbolik smykket skal udstråle, er spørgsmål jeg kommer til at stille dig. Derudover kan du have ønsker om en bestemt slags af sten. Sig til hvis du har en særlig inspirationskilde fx. fra naturen eller fra et af mine kollektions-smykker som vi kan tage udgangspunkt i.   

Tegninger  

Alt efter hvad vi aftaler vil jeg i nogle tilfælde udvikle en tegning, jeg sender til dig undervejs, og andre gange vil det give mening at gå direkte til voksarbejdet. 

De første skitser er lavet udfra dine ønsker, og er forslag til hvordan smykket kan komme til at se ud. Skitsen, jeg har tegnet i hånden sender jeg enten på en besked eller vi mødes, alt efter hvad vi aftaler. 

 

Valg af ædelsten

Inden voksarbejdet går i gang jagter jeg den ønskede ædelsten(med mindre at jeg selv ligger inde med den). Jeg besøger mine samarbejdspartnere og ser deres udvalg af den konkrete smykkesten. Her gennemgår jeg typisk mange hundrede sten og kigger efter farve, indeslutninger, cut og slibning for at finde den helt rigtige sten til opgaven. 

Sommetider er det ikke så nemt som det lyder; for nyligt var jeg på jagt efter en granat i en dybrød farve med cushion slibning, og selvom jeg fandt den helt rigtige rødlige farvenuance i en sten var ikke den rigtige slibning. Til gengæld var der en anden sten med den korrekte størrelse og slibning, dog var farven her rød-orange. Derfor fik jeg begge sten med, som jeg viste til min kunde, og bekræftede farve, størrelse og slib med de to sten. Kunden blev glad og min samarbejdspartner lavede herefter den ønskede sten.  

Voksarbejde

Når vi er blevet enige om et udgangspunkt i designet, går jeg i gang med at forme smykket i voks. 

Først saver jeg et stykke voks ud med margin, så der er plads til at formgive. Det næste der sker er at jeg skærer voks-stykket i den korrekte ringstørrelse, hvis smykket er en ring. Her bruger jeg en ringstok til voks. 

Det næste skridt er her den kreative proces virkelig går i gang. Her fræser jeg med en micro-motor og tager nogle grundlæggende formvalg for smykkets udseende. Hvis der skal være et bølge-forløb er det nu at jeg forbereder dette. 

Dernæst bruger jeg håndværktøj(nålefile, voks-spartelsæt m.fl.) til at finjustere og samtidig få formsproget tydeliggjort i voksen. 

Det sidste voks-forarbejdning inden smykket er færdig er at få overflade, dybde og liv i formgivningen. Her har jeg en spritlampe, hvor jeg varmer voksens overflade som smelter, hvorefter den ønskede effekt fremkommer. Denne del af processen er både altafgørende og magisk på samme tid. 

Læs mere om mit voksarbejde her

 

Godkendelse af design

Når smykket er formet i voks, aftaler vi et møde enten fysisk eller jeg sender en film, hvor vi tales ved over telefon. Her prøver du smykket(eller ser det) og vi bliver enige om smykket er som ønsket eller der skal foretages detalje-ændringer. 

 

Støb, renovering og stenfatning

Det godkendte smykke i voks sendes til Holms Støberi på vestsjælland, hvor smykket bliver støbt i genanvendt guld. Dernæst sliber og polerer jeg smykket i mit værksted, hvor jeg får liv i smykket. Så går turen til Nørrebro, hvor stenfatteren Jimmi, sætter den valgte smykkesten på smukkeste vis. Hvis du ønsker gravering sker det herefter. 

 

Afhentning af færdigt smykke

Inden afhentning polerer og rengører jeg smykket og kontakter dig for at aftale at mødes. 

 

Hvis du ønsker at bestille et særligt smykke kan du kontakte mig her

KH Michell

Tilbage til blog