Granat

Granat

Granat er januars fødselssten. 

Fødselssten eller Birthstones på engelsk er et begreb, der dækker over en række ædel- og smykkesten, en til flere for hver måned, der repræsenterer og styrker netop dem der er født i disse måneder. De bruges typisk til smykker, der gives som barselsgaver, barnedåb eller andre særlige begivenheder. 

I kristendommen har fødselssten historisk været nævnt helt tilbage i bibelsk tid, hvor tolv sten symboliserede tolv forskellige stammer i Israel. I hindu har fødselssten også haft sin gang historisk, hvor forskellige sten, især rubin og spinel har haft betydning og har stået for kosmisk harmoni og velstand i århundreder. I moderne tid er fødselssten blevet almindelige kendte som accessories, angiveligt pga. at National Association of Jewelers i USA, i 1912 satte sig for at standardiserer en officiel rækkefølge og betydning for alle årets måneder. Siden er der lavet forskellige ændringer i listen og den seneste forandring i 2016, hvor spinel er tilført til August måned. Jeg benytter mig derfor af denne guide, som den officielle rækkefølge i dag, med risiko for at listen vil ændre sig som årene går. 

Granats oprindelse

Granat eller Garnet på engelsk, der er januars fødselssten, er blevet brugt siden bronzealderen som ædelsten og til at pynte sig med. Det er en sten med stor variation i farver og kontraster og den findes mange steder i verden, hvor den dybrøde granat er den mest kendte. De fleste granater har inklusioner(skygger) i stene, som forekommer helt naturligt. Normalt fås de i rund, oval og cushion slibninger. 

Super powers

Det siges, at Granaten er en beskyttende sten, der sørger for at ejeren ikke kommer til skade. Derudover er granaten forbundet med vitalitet, kærlighed og lys. I Indisk astrologi har smykkestenen været forbundet med at fjerne negative følelser, som skyld og depression. Den dybrøde farve symboliserer som regel  kærlighed og lidenskab.

Mine råd

- Afhængig af hvor du reseacher på "Garnet Birthstone meaning" kommer der mange forskellige fortolkninger frem, mit råd er derfor, at holde fast i den fortolkning der passer dig. 

- Hvis du ikke er til det holistiske, så vælg Granat-smykkestenen, hvis du synes den er smuk, det er rigelig grund til at vælge et smykke, om du tror på diverse kræfter eller ej.

- Uanset overbevisninger så anbefaler jeg, at vælge Granat i dit smykke, hvis du vil have det skal repræsentere dig eller dine kære der er født i januar. Jeg synes fødselssten er det en meget fin måde, at give dit nye smykke mere betydning og mening.

- Benyt fx Granaten i et Unika smykke der designes til dig, eller en du holder af.

Send mig en besked hvis du har nogle spørgsmål til fødselssten.

KH Michell 

Tilbage til blog