Fire diamanter i forskellige farver og størrelser ligger på række på en spejlende overflade med et grønt skær.

Diamanter

Hvis du vil vide mere om diamanter, hvor de kommer fra, deres kvaliteter og hvordan de bliver klassificeret kan du læse meget mere herunder. 

Personligt synes jeg at diamanter er fantastiske, da de både er noget af det hårdeste materiale der findes, kan modstå alt fra hverdagens gøremål, og ikke mindst er de utrolig smukke at se på. Både det funktionelle og det æstetiske er i top. 

I mine smykker bruger jeg konfliktfri diamanter, hvilket betyder at de ikke kommer fra områder der støtter vold eller borgerkrig. 

 

Er diamanter for evigt?

En diamant består af kulstof-atomer, der gennem millioner af år er blevet presset sammen til perfekte krystalgitre. Flere kilometer under jordens overflade, for ca. 47 millioner år siden, udbrud en række vulkaner, der fik diamanterne til at komme op til overfladen. Det er vi glade for, for det gjorde at vi har fået den her super hårde og fine ædelsten, vi i dag kalder diamanter. 

Udover smykker, bruges (syntetiske) diamanter i mange industrier, til bla. savklinger og bor til sten, high performance sportsudstyr, musik-højttalere pga. dens egenskaber som fx. dens hårdhed som gør at den ikke kan ridses, den er upåvirket af kemi, god til at lede varme væk og udvider sig heller ikke ved høj varme, super transparent og mange andre ting.

Inden for smykker er det især De Beers Group, en verdenskendt gigant-koncern der udvinder og sælger diamanter, der har gjort diamanten værdifuld. Efter anden verdenskrig fik De Beers et reklamebureau, til at lave en kampagne, hvor de markedsførte diamanter som "A diamond is forever". Dette slogan, sammen med andre efterkrigs-fænomener som Marilyn Monroes "Diamonds are a girls best friend" har vist sig at brande diamanten som den ultimative kærlighedssten du skal fri med. De Beers har været en stor del af at opfinde denne fortælling og dermed gjort diamanten til symbolet på kærlighed mellem to mennesker.

 

De fire(fem) C'er

De fire C'er, som oprindeligt også er et reklameværktøj fra De Beers, er nu blevet den gængse måde vi taler om diamanters kvalitet og regner prisen ud fra:

Carat - er størrelsen i vægt og skrives "carat" eller "ct" på dansk. 

Color - farven hvid er den mest almindelige anvendte farve diamant i smykker, men de kommer også i fx. lyserød, og jo mere intens farven er, jo mere kostbar er diamanten.

Cut - hvordan diamanten er skåret og slebet. En diamant med det helt rigtige slib, vil lyse op og glimte i regnbuens farver, når lyset rammer ædelstenen. Det mest brugte er brillantslib, som har 57-58 slibninger/facetter og som reflekterer lyset bedst. Andre meget smukke slibninger er bl.a. oval, cushion, princess og dråbe.  

Clarity - er klarhed af diamanten, hvilket refererer til hvor mange indeslutninger(mørke pletter) der er i diamanten. Hvis der er en del indeslutninger i stenen, vil det påvirke diamantens refleksioner og glimt. Diamanter uden indeslutninger er sjældne, og derfor i den dyre ende af prisskalaen.   

Det femte, og nyere C står for Certificate. Det står som garant for at diamanterne udvindes fra konfliktfrie områder og ikke bruges til at støtte borgerkrige osv. 

 

Super powers

Siges at være et brudstykke af evigheden, forstærke kærlighed og mindske chancen for delirium, sindssyge og frygt - what's not to like!  

 

Mine råd  

- Når du er på udkig efter en diamant i størrelsen fra 0.20 ct og op, så begynder du at kunne se indeslutningerne, og derfor er mit råd her at vælge en god kvalitet fx. VVS eller VS, hvilket betyder meget små indeslutninger som øjet ikke fanger. 

- Selvom en del af den romantiske historiefortælling omkring diamanter kommer fra De Beers kampagner, synes jeg personligt at diamanter er fantastiske. Grunden til min fascination er, at diamanter glimter i alle regnbuens farver og det er en ædelsten, som holder sin glans og form i rigtig mange år. Jeg har derfor designet det meste af min kollektion ud fra tidløse guldsmykker med diamanter - se dem her.    

 

Send mig en besked hvis du har nogle spørgsmål til diamanter, og/eller ønsker at jeg skal formgive en unik ring eller smykke til dig - du kan læse mere om processen her.

 

KH Michell 

Tilbage til blog