Ametyst

Ametyst

Ametyst er februars fødselssten.

Fødselssten eller Birthstones på engelsk er et begreb, der dækker over forskellige ædel- og smykkesten, en til flere for hver måned. Disse sten symboliserer netop dem der er født i disse måneder. De bruges typisk til smykker, der gives som barselsgaver, barnedåb eller andre særlige begivenheder. 

Historisk set, og indenfor kristendommen har fødselssten været nævnt helt tilbage i bibelsk tid, hvor tolv sten symboliserede tolv forskellige stammer i Israel. I hindu har fødselssten også haft sin gang historisk, hvor forskellige sten, især rubin og spinel har haft betydning og har stået for kosmisk harmoni og velstand i århundreder. I moderne tid er fødselssten blevet almindelige kendte som mode tilbehør, angiveligt pga. at National Association of Jewelers i USA, i 1912 satte sig for at standardiserer en officiel rækkefølge og betydning for alle årets måneder. Siden er der lavet forskellige ændringer i listen og den seneste forandring i 2016, hvor spinel er tilført til August måned. Selvom fødselssten er mest udbredt og kendt i bl.a. USA, synes jeg, at det er et spændende begreb at arbejde med. Jeg benytter mig derfor af denne guide, som den officielle rækkefølge i dag, med risiko for at listen vil ændre sig som årene går. 

Ametyst

Ametyst er en violet-lilla smykkesten med nogle ret usædvanlige egenskaber, der gør den interessant. Ametyst er kvarts, og du kender nok kvarts fra "kvarts-ure". De hedder dette pga at der en kvartskrystal placeret i uret, og at denne har piezoelektriske egenskaber, der gør at uret kan holdes i gang med svingninger, når den påvirkes med strøm. 

Op til det 19-århundrede var det Rusland, der var den største udvinder af Ametyst i verden, men i dag findes Ametyst bl.a. i Brasilien, Finland, Afrika og i USA. Zambia er det land i verden, der leverer flest ametyster og i den bedste kvalitet. 

Prisen på ametyst er ikke synderlig høj, og stiger med hvor mørk og stor stenen er. 

Super powers

Klarhed, mod og loyalitet. Hvis du har fødselsdag i februar, siges det, at ved at bære en ametyst, er det et symbol på indre styrke og "empowerment". 

Mine råd

- Ametyst er 7 på Mohs hårdhedsskala, hvilket betyder den sagtens kan bruges i smykker til dagligt brug, dog vil der med tiden kunne ses slid på stenen, da den ikke er lige så hård som fx rubiner, safirer og diamanter. 

- Uanset overbevisninger så anbefaler jeg, at vælge Ametyst i dit smykke, hvis du vil have det skal repræsentere dig eller dine kære der er født i februar. Jeg synes fødselssten er det en meget fin måde, at give dit nye smykke mere betydning og mening.

- Benyt fx Ametyst i et Unika smykke der designes til dig, eller en du holder af.

 

Send mig en besked hvis du har nogle spørgsmål til fødselssten.

KH Michell 

Tilbage til blog