To stykker akvamarin smykkesten ligger på spejlende overflade. Der titter en guld ring frem bagved stenene.

Akvamarin

Akvamarin er marts' fødselssten. 

Fødselssten eller Birthstones på engelsk er et begreb, der dækker over forskellige ædel- og smykkesten, en til flere for hver måned. Disse sten symboliserer netop dem der er født i disse måneder. De bruges typisk til smykker, der gives som barselsgaver, barnedåb eller andre særlige begivenheder. 

Selvom fødselssten er mest udbredt og kendt i bl.a. USA, synes jeg, at det er et spændende begreb at arbejde med.

Historisk set, og inden for kristendommen har fødselssten været nævnt helt tilbage i bibelsk tid, hvor tolv sten symboliserede tolv forskellige stammer i Israel. I hindu har fødselssten også haft sin gang historisk, hvor forskellige sten, især rubin og spinel har haft betydning og har stået for kosmisk harmoni og velstand i århundreder. I moderne tid er fødselssten blevet almindelige kendte som mode tilbehør, angiveligt pga. at National Association of Jewelers i USA, i 1912 satte sig for at standardiserer en officiel rækkefølge og betydning for alle årets måneder. Siden er der lavet forskellige ændringer i listen og den seneste forandring i 2016, hvor spinel er tilført til August måned. Jeg benytter mig derfor af denne guide, som den officielle rækkefølge i dag, med risiko for at listen vil ændre sig som årene går. 

Akvamarin 

Akvamarin eller på engelsk Aquamarine (fra latin: aqua betyder "vand" og marine betyder "fra havet") er en del af beryl-gruppen, der bl.a. også huser den grønne smaragd(fødselssten for maj), samt morganit. 

Akvamarin er en ret almindelig smykkesten og udvides mange steder i verden, bl.a. fra Brasilien. Akvamarin kan være alt fra næsten hvide til himmelblå, grønlig-blå til intens mørkeblå. Akvamariner med en intens blå farve og uden indeslutninger(en indeslutning gør at lyset brydes og giver en mindre klar og skinnende sten) er de mest værdifulde.

Akvamarin er pleokronisk, hvilket betyder at stenen kan fremstå farveløs, blå, eller grønligt-blå, afhængigt af hvor man ser den fra. Ved slibning forsøger man altid at gøre den blå farve mest fremtræden. Stenen kan påvirkes af varme og sollys, derfor er flere af denne slags smykkesten varmebehandlet, for at få en mere klar og vedblivende farve. 

Et-års bryllupsdag omtales som akvamarin-bryllup eller beryl-bryllup, og kan være en oplagt smykkegave.  

Super powers

Det siges at akvamarin kan bringe livsglæde, håb og optimisme, samt beskytte elskendes kærlighed.  

Mine råd  

- Med en hårdhed på 7.5 - 8.0 på Mohs hårdhedsskala er akvamarin fint egnet til smykkesten, omend ikke så hård som diamanter. 

- Akvamarinens blå farve passer godt til 14 karat og 18 karat gult guld, da de komplimenterer hinanden rigtig smukt. Her er en mulighed for at investere i et smykke med en stor størrelse sten, da akvamarin er mindre kostbar end fx safirer, rubiner og diamanter. 

- Uanset hvilke overbevisninger du har så anbefaler jeg, at vælge akvamarin i dit smykke, hvis du vil have det skal repræsentere dig eller dine kære der er født i marts. Jeg synes fødselssten er det en meget fin måde, at give dit nye smykke mere betydning og mening.

- Benyt fx akvamarin i et Unika smykke der designes til dig, eller en du holder af.

 

Send mig en besked hvis du har nogle spørgsmål til fødselssten.

KH Michell 

Tilbage til blog